Gebouwen
Beleidskader
Met de in 2016 vastgestelde rapportage Maatschappelijk vastgoed Aalsmeer in hernieuwde balans is de beoogde omvang en samenstelling van de gebouwenvoorraad afgestemd op de erkende huisvestingsbehoefte van een aantal daarin met name genoemde partijen. Het effect hiervan is een substantiële vermindering van de gemeentelijke gebouwenvoorraad. In dat verband zijn in 2018 Roerdomplaan 1 en 3 gesloopt en Baccarastraat 15 verkocht en is het de bedoeling dat in 2019 Parklaan 27 wordt verkocht, beide laatstgenoemde ten behoeve van herontwikkeling tot starterswoningen. Daartegenover is in 2018 het vernieuwde complex Markstraat 19 (Oude Veiling) in gebruik genomen, terwijl de renovatie van het gemeentehuis naar verwachting in 2019 zal worden voltooid.
Voor alle gebouwen in blijvend gemeentelijk beheer is een meerjarenonderhoudsplan (MOP) beschikbaar. Tot dusverre werd jaarlijks één derde van deze plannen geactualiseerd, zodat alle gebouwen iedere drie jaar worden opgenomen. De daarvoor gehanteerde systematiek ging uit van instandhouding van het bestaande op de meest kosteneffectieve manier. In 2017 is overgestapt op een systematiek die voldoet aan de NEN 2767, de huidige standaard op dit terrein. Deze systematiek is meer dan de tot dusverre gehanteerde gericht op sturing op een geëxpliciteerd onderhoudsniveau. Ook is het de bedoeling dat afwegingen rond duurzaamheid een plaats in de nieuwe systematiek krijgen. Naar verwachting zal de totale meerjarenonderhoudsplanning op basis van de nieuwe systematiek in het vierde kwartaal van 2018 beschikbaar zijn, zodat deze een rol kan spelen bij de jaarrekening 2018 (voorziening gebouwenonderhoud) en de begroting 2020.
Een bedrag ter hoogte van de 20-jaars gemiddelde MOP wordt jaarlijks gedoteerd aan de Voorziening onderhoud gebouwen. In 2018 betrof dit een bedrag van € 363.000 (exclusief 8% opslag voorbereiding en toezicht). Uitgaven komen ten laste van de voorziening. De toereikendheid van de voorziening wordt jaarlijks bij het opmaken van de jaarrekening aan de dan bekende gegevens getoetst.
Voor gebouwen waarvan een voortgezet gebruik is voorzien, worden jaarlijks de in het meerjarenonderhoudsplan opgenomen onderhoudsmaatregelen, mits deze ook bij nadere beoordeling onuitstelbaar blijken, uitgevoerd. Bij tijdige uitvoering wordt het ontstaan van achterstallig onderhoud voorkomen. Aan gebouwen die binnen afzienbare termijn worden afgestoten vindt onderhoud op een minimaal niveau plaats, zij het met inachtneming van de aan deze gebouwen te stellen gebruiks- en veiligheidseisen. Deze systematiek is middels de Notitie inzake onderhoud van gebouwen in Aalsmeer in het kader van de besluitvorming over de Lentenota 2015 gefiatteerd.
Beheer en onderhoud door derden
Beheer en onderhoud van een deel van de gemeentelijke gebouwen is belegd bij andere organisaties:
- ESA BV is met ingang van 2017 verantwoordelijk voor het beheer van alle binnen – en buitensportaccommodaties. Voor het planmatig onderhoud van de binnensportaccommodaties ontving ESA BV t/m 2018 een vaste onderhoudsbijdrage van de gemeente. Het is de bedoeling dat de afspraken daarover m.i.v. 2019 worden herzien. Het onderhoud van de buitensportaccommodaties maakt deel uit van de reguliere exploitatie daarvan.
- GPAG BV is verantwoordelijk voor het beheer van gebouwen binnen het eigen exploitatiegebied.
- Brede school De Mikado wordt beheerd door de beheerstichting De Mikado.
Leegstand en verhuur
Met de in 2016 vastgestelde rapportage Maatschappelijk vastgoed Aalsmeer in hernieuwde balans is de beoogde omvang en samenstelling van de gebouwenvoorraad afgestemd op de erkende huisvestingsbehoefte van een aantal daarin met name genoemde partijen. In de tussentijd doet zich enige frictieleegstand voor, voor het merendeel in het kader van het leegmaken van panden vooruitlopend op sloop of verkoop.