Thema 2.1.4 Samenkracht en burgerparticipatie
Actuele beleidsontwikkelingen
In 2019 wordt verder uitvoering gegeven aan het participatiebeleid. We willen inwoners en ondernemers actief en tijdig blijven betrekken bij de instandhouding van een plezierige woonomgeving. Daarom blijft onze focus liggen op het bevorderen van meedenken en meedoen. Dat wil zeggen:we vragen bewoners en ondernemersom mee te denkenen mee te praten bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Op deze manier stimuleren we initiatieven in wijken en buurten gericht op de verbetering van de leefbaarheid en waar mogelijk faciliteren we deze initiatieven. Verschillende instrumenten op het vlak van burgerparticipatie zetten we hierbij in. Het Right to Challenge is één van deze instrumenten waar we in 2019 ervaring mee willen opdoen.
De wijkoverleggen zijn voornamelijk gericht op de leefbaarheidsvraagstukken in de fysieke leefomgeving. Gemeente en wijkoverleg blijven elkaar zoveel als mogelijk daarover informeren. Ook bewonersinitiatieven in de wijk worden ingebracht door bewoners en/of de buurtverbinder en besproken in een wijkoverleg. De bewoners zorgen voor voldoende draagkracht in de wijk. Hierbij kan de buurtverbinder een ondersteunende rol hebben.
De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) kent in 2019 een aantal wisselingen in verband met aflopende benoemingstermijnen. Een nieuwe secretaris en een aantal nieuwe leden treden aan. In 2018 is hiervoor een sollicitatieprocedure gestart.