begroting 2019

2.4 Openbare ruimte

Wegen, verkeersmaatregelen, openbare verlichting, riolering en water

2.4.2 Wegen, verkeersmaatregelen, openbare verlichting, riolering en water

Actuele beleidsontwikkelingen

Grote infrastructurele werken
Om de bereikbaarheid van Aalsmeer te verbeteren staan verschillende projecten op de planning waarbij  2019 en 2020 in het teken staan van het herinrichten van de Burgemeester Kasteleinweg. Deze grote operatie heeft veel effect op de bereikbaarheid en verkeersafwikkeling in Aalsmeer. De provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor de uitvoering en fasering van Burgemeester Kasteleinweg. Andere infrastructurele projecten (N231-noord, Ongestoorde Logistieke Verbinding Greenport Aalsmeer en N231-zuid), die deels binnen de gemeentegrenzen van Aalsmeer vallen, worden ook de komende jaren voorbereid en uitgevoerd. Deze werkzaamheden zullen in regionaal verband op elkaar worden afgestemd.

In 2018 is de aanleg gestart van de Molenvlietweg, de verbinding tussen de Aalsmeerderweg en de Middenweg, met het verleggen van kabels en leidingen en het aanbrengen van voorbelasting. Rond de Burgemeester Hoffscholteweg worden nieuwe woonprojecten gerealiseerd.

Wegen
Bij inspectie is gebleken dat het wegennet Aalsmeer niet overal voldoet aan het vastgestelde kwaliteitsniveau B. Er is vanaf 2016 een start gemaakt om achterstanden op groot onderhoud in te halen. Er wordt gewerkt aan een nieuwe Nota Wegen, waarin inzicht en onderbouwing wordt gegeven aan de investeringsbehoefte op langere termijn in relatie tot onze reserve buitenruimte en de jaarlijkse voeding hiervan. De nota wegen zal duidelijkheid moeten geven wat er nodig is om ook na 2019 de achterstanden groot onderhoud en reconstructies aan wegen verder weg te kunnen werken  en op termijn weer op  kwaliteitsniveau B te komen. Besluitvorming over de Nota wegen wordt verwacht in de eerste helft van 2019.

Voor de uitvoering van infrastructurele projecten is het Uitvoeringsprogramma Buitenruimte leidend. Voor 2018/2019 zijn diverse grote projecten gepland waarbij de nadruk ligt op wegen. Dit zijn onder andere reconstructie Componistenbuurt en F.A. Wentstraat en groot onderhoud Aalsmeerderweg. Zorgvuldige planning en communicatie met de inwoners is hierbij van belang.

Verkeersmaatregelen
In 2017 is in overleg met diverse overleginstanties een uitvoeringsprogramma opgesteld voor verkeersmaatregelen die op korte termijn kunnen worden gerealiseerd, zonder dat deze conflicteren met de realisatie van de grote infrastructurele projecten zoals bijvoorbeeld de herinrichting van de Burgemeester Kasteleinweg. Het uitvoeringsprogramma is in overleg met diverse belanghebbenden tot stand gekomen, waaronder diverse wijkoverleggen, winkeliersverenigingen, hulpdiensten en Fietsersbond. In 2019 wordt diverse verkeersmaatregelen uit dit uitvoeringsprogramma gerealiseerd.

Openbare verlichting
De netbeheerders (in deze regio Liander) stoppen in 2020 met het beschikbaar stellen van schakelsignalen voor de openbare verlichting. Gemeenten moeten dan zelf met eigen apparatuur zorgdragen voor het in- en uitschakelen van de openbare verlichting. Momenteel vindt onderzoek plaats naar geschikte toekomstvaste systemen. Het aanbrengen van apparatuur om te kunnen schakelen vergt een financiële inspanning.

Riolering en water
Er ligt dwingende regelgeving (Nationale Deltaplan) om bij veranderingen in de openbare ruimte klimaatadaptatie mee te nemen (2020) totdat de volledige gemeente klimaatbestendig is ingericht (2050). Vanaf 2020 moet de gemeente beleid hebben op het gebied van klimaatadaptatie. Dit betekent dat bij de inrichting van de openbare ruimte rekening wordt gehouden met de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme regenbuien en hittegolven. Hierbij valt te denken aan meer groenbuffers in de openbare ruimte en meer groene tuinen van inwoners.
In 2018 is een stresstest voor overlast van water en hitte uitgevoerd. Op basis hiervan worden in 2019 de plannen en zo mogelijk de implementatie van klimaatadaptieve maatregelen bij de reconstructie van de openbare ruimte verder ontwikkeld.

Om ook voor de toekomst het watersysteem robuust genoeg te houden zijn nieuwe afspraken nodig. In 2018/2019 wordt een bestuurlijke strategische agenda vastgesteld waarin de gemeente en het waterschap vastleggen op welke onderwerpen en op welke wijze zal worden samengewerkt. De uitwerking van hetgeen bestuurlijk is geagendeerd wordt vervolgens uitgewerkt in bijvoorbeeld gezamenlijke onderzoeks- of uitvoeringsprojecten.

Tevens wordt invulling gegeven aan het uitvoeringsprogramma Duurzaam, het Gemeentelijk Rioleringsplan Aalsmeer 2015-2020 en de Groen en recreatievisie “Groen en blauw voor jou”. In 2018 is het GRP 2015-2020 tussentijds geëvalueerd. Verbeterpunten die hieruit voortkomen worden vanaf 2019 opgepakt.

Recent is beleid opgesteld hoe om te gaan met vervuiling van PFOA/PFOS in de bodem. Dit is van invloed over hoe wordt omgegaan met de grondstromen voor alle onderhoud/renovatieprojecten.

Speelplaatsen
In 2019 wordt het Uitvoeringsplan Spelen geactualiseerd.

Wat gaan we daarvoor doen in 2019?

Actuele bestuurlijke actiepunten

College-/raadsbesluit /uitvoering

Planning

Beleidsplan Openbare Verlichting 2015-2019

Uitvoering

Gemeentelijk Rioleringsplan 2015-2020 (GRP)

Uitvoering

Nota wegen

Raad

1e helft

Uitvoeringsprogramma openbare buitenruimte 2019-2022

Raad

1e helft

Verbeterslag grijs en groen

Uitvoering

Actualisatie Uitvoeringsplan Spelen

Raad

2e helft