2.3.4 Duurzaamheid
Actuele beleidsontwikkelingen
Het duurzaamheidsbeleid berust op 5 pijlers; Fossiel onafhankelijk in 2040, Circulaire Economie, Inclusieve stad, Klimaatadaptatie en een uitstootvrije organisatie in 2030. Het duurzaamheidsbeleid richt zich op het integreren van duurzaamheid in al het gemeentelijk beleid en handelen. Hiermee worden de keuzes en financiële consequenties op gebied van duurzaamheid per beleidsveld zichtbaar. Daarom worden de onderwerpen klimaatadaptatie beschreven in Programma 4 Openbare ruimte en inclusieve samenleving in Programma 1 Sociaal Domein.
Fossiel Onafhankelijk Aalsmeer 2040
De transitie richting een fossiel onafhankelijke gemeente bestaat uit verschillende opgaven. Voor de gebouwde omgeving zijn dit het verduurzamen van onze elektriciteitsvoorziening, het verduurzamen van onze warmtevoorziening en het verduurzamen van de mobiliteit. Dit zijn complexe transitieopgaven met een grote impact op de lokale samenleving. De condities waarbinnen de energietransitie moet plaatsvinden zijn nog volop in ontwikkeling, waaronder veranderende wetgeving, verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Ook is nog veel onderzoek en innovatie nodig onder andere om de energietransitie betaalbaarder te maken. Belangrijke actuele ontwikkelingen zijn:
- Gemeenten krijgen in samenwerking met de netbeheerders een regierol bij besluitvorming over de lokale energie- en warmtevoorziening van de gebouwde omgeving. Deze verantwoordelijkheid geldt voor alle gebouwen met een kleinverbruikersgasaansluiting. Vóór 2021 moet de planning bekend zijn van welke buurten tot 2030 van het aardgas af gaan en wat het alternatief is.
- Het ‘recht op aardgas’ verandert naar recht op warmte. Dit betekent bijv. een breder aansluitrecht op energie-infrastructuur voor verwarming zoals bijv. rest- en stadswarmte.
- Werken aan de ontwikkeling van (rest)warmtenetten als alternatief voor aardgas om gebouwen mee te verwarmen i.s.m. het Warmte & Koude Programma MRA
- Het Klimaatakkoord (2018) richt zich op de ontwikkeling van integrale regionale energie- en klimaatstrategieën. Dit vergt nieuwe regionale beleidsontwikkeling en daarmee een intensivering van de regionale samenwerking. Ook het Interbestuurlijk Programma, wat een gezamenlijk akkoord is van Waterschappen, Gemeenten, Provincies, en het Rijk, richt zich onder andere op regionale (gebiedsgerichte) integrale aanpakken van opgaven zoals de energietransitie.
- De energietransitie is een belangrijk thema in de omgevingsvisie en omgevingsplannen.
Samenwerking
Gemeente Aalsmeer intensiveert verschillende regionale samenwerkingsverbanden gericht op het verduurzamen van de gebouwde omgeving zowel op gebied van beleidsontwikkeling (o.a. de zogenaamde Regionale Energie & Klimaat Strategieën) als op gebied van beleidsuitvoering. Denk hierbij aan het Warmte & Koude Programma MRA, Greenport Aalsmeer, Energieregio Amstelland & Meerlanden, Metropool regio Amsterdam en Servicepunt Duurzame Energie.
MVO Platform
In 2018 hebben lokale ondernemers het Maatschappelijk verantwoord (MVO) Platform Aalsmeer opgericht. Dit is het netwerk van bedrijven en maatschappelijke organisaties in Aalsmeer, die actief, maatschappelijk betrokken en milieubewust willen ondernemen. Het Platform richt zich op overheid, ondernemers, onderwijs en organisaties. De gemeente Aalsmeer is partner en ondersteunt en faciliteert het platform.
Natuur & Milieu
In het kader van de Groene AS wordt in het 4de kwartaal 2018 gestart met de aanleg van de ecologische verbindingszone door het dorp, met subsidie van de Provincie Noord-Holland. Verwacht wordt dat de werkzaamheden in het 1ste kwartaal 2019 zijn afgerond. De werkzaamheden zouden al zijn afgerond, maar door de PFOS-problematiek is het vertraagd. In de volgende tranche worden de gemeentelijke percelen in het gebied van de Oosteinderweg ingericht. Naast aanleg en verbeteren van de natuur worden ook de bestaande natuurpercelen in stand gehouden. Ook Stichting de Bovenlanden gaat de komende jaren natuur aanleggen voor de Groene AS met subsidie van Provincie Noord-Holland. Het Hoogheemraadschap van Rijnland moet voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW)-doelstellingen. Dit betekent het verbeteren van de waterkwaliteit en de ecologische waarden in en rond het boezemwater. Hiertoe richt Rijnland zich in de tweede fase (plancyclus 2016-2021) op de Westeinderplassen. Stichting de Bovenlanden en gemeente Aalsmeer richten zich samen op het aanleggen en herstellen van natuurvriendelijke oevers en rietlanden.
Natuur- en milieu-educatie (NME)
Om voldoende aandacht te kunnen geven aan natuur- en milieu-educatieve aspecten wordt door Aalsmeer samengewerkt met de gemeenten Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel en Uithoorn. Het NME- aanbod bestaat uit lessen en leskisten voor het basisonderwijs en de BSO’s. In 2019 wordt een pilot gestart met het onder de aandacht brengen van de producten via een inschrijfboek. Ook wordt in ieder geval de leskist ‘Ontdekken en Onderzoeken’ (groep 1 t/m 8) toegevoegd aan het aanbod. Daarnaast blijven voor komend jaar vooral thema’s als zwerfafval, gezonde voeding, circulaire economie en ecologische basisvorming belangrijk in aanpassingen van het basisaanbod.
Wat gaan we daarvoor doen in 2019?
Actuele bestuurlijke actiepunten | College-/raadsbesluit /uitvoering | Planning |
Uitvoering geven aan de in 2016 vastgestelde aanpak Duurzaamheid Aalsmeer | Uitvoering | |
Herzien aanbod lesmateriaal NME | Uitvoering | |
Starten pilot inschrijfboek NME | Uitvoering |